Sajnáljuk, a regisztrációs időszak lejárt.

2019. március 14. és május 2. között az aradi közönségnek lehetősége van megcsodálni a budapesti Országos Szépművészeti Múzeum 1913-ban a Kultúrpalota megnyításakor Aradra elhelyezett letétét.


  • Dátum: 02/05/2019 04:00 PM
  • Hely Aradi Szépművészeti Múzeum - Ovidiu Maitec terem (Térkép)
  • További információk: Popa de Teiuș Gh. utca 2-4 szám , 2. emelet

Leírás


VOLT EGYSZER EGY MÚZEUM...

 

Ez lehetne a címe annak a kiállításnak, amelynek megnyítója, csütörtökön, március 14-én 18 órakor lesz a Megyei Múzeum Szépművészeti részlegének Ferdinánd (Gh. Popa de Teius) utcai épülete második emeleti Ovidiu Maitec termében.

A budapesti Országos Szépművészeti Múzeum 1913-ban a Kultúrpalota megnyításakor egy több mint száz darabos letétet helyezett el Aradon. Magyar művészek, magyar alkotásai fogadták a múzeumlátogatót. 

A leghíresebbek művei mai napig az állandó kiállításon megtekinthetőek. Munkácsy, Benczúr, Lotz Károly képeit bárki megcsodálhatja. A többi lassan-lassan raktárak mélyére került. Nem feleltek meg az új szempontoknak, új ideológiáknak. Elegendő azt hiszem a Feszty-triptichon kalandos sorsára utalnom. 

Vastagh György, Neogrády Antal, Feszty Árpád, Nyilassy Sándor, Boemm Rita, Pállya Cellesztin, Réti István, Balla Frigyes Fülöp képei úja az aradi múzeum falán. Táj- és zsánerképek, portrék – java része az akkori letéti anyagból.

A kiállítást dr. Adriana Pantazzi a múzeum, Fekete Károly pedig a Kölcsey Egyesület részéről nyítja meg.

Találkozunk március 14-én este 18 órakor.