Sajnáljuk, a regisztrációs időszak lejárt.

A kiállítást Arad és Pécs testvérvárosi kapcsolatának 10-ik évfordulójának ünneplése alkalmából szervezik.


  • Dátum: 23/09/2018 05:00 PM
  • Hely Aradi Szépművészeti Múzeum, Gh. Popa de Teiuș utca 2-4., II. emelet (Térkép)
  • További információk: Ovidiu Maitec Terem

Leírás

Augusztus 23-án, Pécs város napjának Aradi megrendezése alkalmából a pécsi Janus Pannonius Múzeum a "Victor Vasarely" kiállítást ajánlja az aradi közönségnek. A rendkívüli esemény az Arad Megyei Múzeum és a Pécsi Janus Pannonius Múzeum, valamint az aradi és a pécsi önkormányzat együttműködésének köszönhető. A világhírű pécsi születésű festőművész munkáiból nyílt kiállítás szeptember 23-ig lesz megtekinthető az Aradi Szépművészeti Múzeumban, az Ovidiu Maitec Teremben (Gh. Popa de Teiuș utca 2-4., II. emelet). A kiállítás 42 válogatott munkát (grafika, tárgy és faliszőnyeg) tarltalmaz a Vasarely Múzeum gyűjteményéből. A tárlat megnyitója csütörtökön, augusztus 23-án, 17.15 órakor a már megjelölt helyszínen lesz.

"Már 2016-ban megkértem az Arad Megyei Múzeumi Komplexum vezetőségét hogy nemzeti és euroregionális jelentőségű kulturális rendezvényeket szervezzen. Köszönetet szeretnék mondani az Aradi Városházán és a Pécsi Városházán dolgozó partnereinknek, akik elősegítették ezt a rendkívüli kiállítást Aradon. Felhívom az aradiakat, hogy nagy számban vegyenek részt a kiállításon, mert ritkán fordulnak elő ilyen rangos kulturális események Aradon (bár szeretném hogy ez mostantól egyre gyakrabban megtörténjen)" - nyilatkozta Iustin Cionca az Arad Megyei Tanács elnöke.

Victor Vasarely 1906-ban született Pécsett. 1930-tól 1997-ben bekövetkezett haláláig Franciaországban élt. 1969-ben 42 szitanyomatát ajándékozta szülővárosa múzeumának. A művek rendkívül pozitív fogadtatásban részesültek a kiállítás látogatói, s különösen a művészek által. Ennek is volt köszönhető, hogy Vasarely 1974/1975-ben összeállított egy, a munkásságát átfogóan bemutatni képes, több száz darabos kollekciót, amelyből 1976-ban megnyílt a pécsi Vasarely Múzeum.

„Victor Vasarely azon kevés magyar művészek egyike, akiknek a neve az egész világon ismert. Egyetemek, közlekedési csomópontok, pályaudvarok, lakótelepek meghatározó emlékképét adják az ott lévő Vasarely művek. Múzeumok, gyűjtők versengtek festményeinek megszerzéséért, hogy kincsként őrizzék azokat.
Tudta azt is, milyen fontos az emberek kötődése a tárgyaikhoz, mily erős a birtoklási vágyuk. Azért fejlesztette a sokszorosítás technikáját, hogy a szerigráfiát (szitanyomatot) művészi rangú, magas esztétikai minőséget képviselő eljárássá tegye. Úgy vélte, a kompozíciós elemek összerakásának milliónyi lehetősége garantálja, hogy – egy viszonylag alacsony áron – művei elérhetők lesznek az átlagember számára is.
Lehetségesnek tartotta, hogy a geometrikus alapformákkal –a körrel, a négyzettel, az ellipszissel és a rombusszal – és a színek fantasztikusan gazdag skálájával mindenki saját karakterének megfelelő művet hozzon létre. A Vasarely által kidolgozott és sokirányúan alkalmazott rendszer iskola-, és irányzatteremtő lett. Rövid idő alatt meghódította a világot, s a hatvanas években, a divaton át, uralta a mindennapi élet széles területét is.
Vasarely egész életében büszke volt magyarságára. Párizsban született gyermekei kiválóan beszéltek magyarul. Számos festménye címével is tisztelgett a hazája előtt; Hold, Tűz, Ég, Mámor, Vonal-Fegn, amelyet csak mi értünk. Vasarely rengeteget áldozott a modern művészet szellemiségének mind szélesebb körű terjesztéséért, művei megismertetéséért. 1970-ben Gordes-ban egy reneszánsz kastély felújításával múzeumot alapított műveinek. 1976-ban megnyílt pécsi életmű múzeuma a szülővárosának ajándékozott négyszáz műből, amelyet napjainkig több mint két millióan tekintettek meg” – írta Vasarelyről Sárkány József művészettörténész, a kiállítás kurátora.

További részletek a Pécsi Janus Pannonius Múzeum "Victor Vasarely" gyűjteményéről a következő címen: http://www.pecsimuzeumok.hu/
Fényképek: http://www.pecsimuzeumok.hu/