Sajnáljuk, a regisztrációs időszak lejárt.

Meghívjuk önöket az "Aradul merge înainte!" címu könyv bemutatójára 2023. augusztus 11-én. Az eseményre az "A.D. Xenopol" Megyei Könyvtár Olvasókertjében kerül sor 13.00 órai kezdettel, rossz idojárás esetén pedig a könyvtár épületének elso emeletén található "Sabin Dragoi" multimédia teremben.


  • Dátum: 11/08/2023 01:00 PM
  • Hely 2-4 Gheorghe Popa de Teiuș utca, Arad, Románia (Térkép)
  • További információk: Az "AD Xenopol" Megyei Könyvtár olvasókertje, kedvezőtlen időjárás esetén pedig a könyvtár épületének első emeletén található "Sabin Drăgoi" multimédiás terem

Leírás


Kedves aradiak,

Meghívjuk önöket az "Aradul merge înainte!" címu könyv bemutatójára 2023. augusztus 11-én.  Az eseményre az "A.D. Xenopol" Megyei Könyvtár Olvasókertjében kerül sor 13.00 órai kezdettel, rossz idojárás esetén pedig a könyvtár épületének elso emeletén található "Sabin Dragoi" multimédia teremben.

A kötet már otthonra is kölcsönözheto, mind a könyvtár központi székhelyen, mind a könyvtár Mikelaka, Vlaicu és Újarad városnegyedkben lévo fiókjaiban.
2023, augusztus 11, 13.00 óra - új könyv bemutató

"Aradul merge înainte! Capitole din istoria ora?ului. De la mijlocul secolului al XIX-lea pâna la începutul secolului XX"

Szerzok: Király András, Lehoczky Attila, Muntean Tibor, Puskel Péter, Ujj János

Román nyelvre fordította: Gabriel Roman

ISBN 978-606-675-367-8

Történészeink közös, bizonyított tényeken alapuló munkája referenciaolvasmányt kínál minden Arad város és valamennyi városunk iránt érdeklödönek. Ebben a müben bemutatásra kerülnek elödeink több évszázadon átívelo hozzájárulásának részletei a város alapításához és fejlodéséhez, olyan részletek, amelyeket mások figyelmen kívül hagytak, és amelyek végre a helyükre kerülnek .

A könyv fejezetei Arad kialakulásáról és arról a folyamatról szólnak, amelynek során a Maros partján fekvö egyszerü település modern európai várossá fejlodött. Ugyanakkor hü leírást kapunk arról az urbanizációs folyamatról, amelynek révén az akkori felelos polgárok és városvezetok megteremtették a mai Arad arculatát, és lerakták társadalmi és gazdasági alapjait.

A szerzök az Arad szellemi és kulturális fejlodését meghatározó személyiségek által vezetett intézményrendszer fejlodésének bemutatásával vezetik be az olvasót városunk légkörébe.

Elödeink munkájának gyümölcse, Arad európai jellegü város, olyan kulturális örökséggel, amelyre minden aradi polgár büszke lehet, és amelynek megörzése és gyarapítása az egész helyi közösség közös felelossége kell hogy legyen. Értékrendünk tudatosítása alapot teremthet ennek a felelosségtudatnak a kialakításához. Ez a könyv értékes szolgálatot tehet ebben a folyamatban és reméljük hogy sok aradi olvassa majd el.

A fejezeteket elonézetben itt is olvashatja:

https://www.arad.zone/blog-ar/-page/4