AMI ARADON LEHETETLENSÉGNEK TÜNIK, AZ NAGYVÁRADON VALÓSÁG


Arad egy nagyon régi hagyományokkal rendelkező város, elsődleges jelentősége van a magyarok történelmében - az 1848-1849-es Forradalom révén - és a románok történelmében - itt készítették elő a Romániával való egyesülést és itt határozták el a Gyulafehérvári Nemzeti Nagygyülés összehívásat - (mindkét eseményt lehetne turizmusfejlesztés céljából jobban hasznosítani). Fontos szerepet töltött be a zsidó közösség életében (például a Neuman név a mai napig tisztelettet ébreszt az aradiakban, még 150 év után is!) és ugyanakkor a szerb vagy a német közösségek életében is.
Sajnos a dicsőséges múltját a szürke jelene árnyékolja; Arad manapság egy átlagos nagyváros (valóban a figyelemreméltóbbak egyike, de már nincs ott a legrangosabb városok között). Nincs szükség bizonyos szintű képzésre vagy magasabb szintű általános műveltségre annak megállapítására, hogy a város építészeti öröksége kihasználatlan és eléggé el van hanyagolva. Nem a projekteket hiányoljuk. Azonban hiába  építenénk replikákat a Diadalív vagy az Eiffel-torony után vagy akár a Királyok-völgyí piramisok után is. Még akkor is, ha ezek nagyon jól síkerülnének, egyszerűen csak az eredeti példányok közönségeses másolatai lennének. Ez az amit a nagyváradiak nagyon jól megértettek. Abbahagyták más modellek utánozását és megkezdték a saját városuknak a felújítását.
Az eredmények láthatóak és lenyűgözőek.


A Nagyváradi polgármesteri hivatal hivatalos honlapján - www.oradea.ro - Ilie Bolojan polgármester a következő üzenetet küldi a nagyváradiaknak:

"Nagyvárad Románia nyugati részének gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező városa. Ezen hagyományok folytatása a mi kötelességünk.
Azt szeretnénk, hogy Nagyvárad valóban európai várossá, és jelentős idegenforgalmi célponttá váljon. Az ide érkező turisták megismerkedhetnek azzal a kulturális és építészeti sokszínűséggel, amely országunk ezen részére jellemző.
Váradiakként kötelességünk tiszteletben tartani városunkat és elődeinket, azokat, akik óriási munkával és tehetséggel tették azzá Nagyváradot ami ma, függetlenül attól, hogy románok, magyarok, zsidók vagy más nemzetiségűek voltak-e. Azáltal, hogy tiszteljük városunkat, hagyományait és lakosait, tulajdonképpen önmagunkat tiszteljük.
A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hatékonyan és átlátható módon tevékenykedő intézmény, amely intézkedéseit a város és a megye fenntartható fejlődése, valamint a lakosság jóléte érdekében foganatosítja. Ami a más municípiumokkal, városokkal való versengést illeti, számunkra a beruházók és befektetések idevonzása és a város gazdasági fejlődése jelent prioritást.
Tisztelettel felkérem Nagyvárad polgárait, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg azért, hogy városunk tiszta és civilizált európai nagyváros lehessen. Csak ily módon tudunk megfelelő jövőt biztosítani magunk és gyermekeink számára!"


Távolról olvasva (például Aradról) az üzenet egyszerű politikai nyilatkozatnak tűnik.
De ha a Nagyváradi városközpontban sétálunk, az üzenet tartalmat kap, szinte minden szava a valóságot tükrözi. És mível gyakran egy kép többet mond ezer szónál, a továbbiakban átadjuk a szót néhány Váradon készült képnek. Meg kell jegyezni, hogy a képek szeptember utolsó napjaiban készültek, szóval nem a turisztikai szezon kellős közepén.

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad oradea

Ha valakinek kétségei támadnának a képek valódiságával vagy az üzenet igazságával kapcsolatban, felkérést kap arra, hogy meggyőződjön saját maga. Nagyváradig az út gyorsvonattal két órát tart és húsz lejbe kerül (teljes árú menetjegy).
A vasútállomástól az 1N, 3N vagy 4N villamossal menjen az első megállóig, a "Crișul" nagyárúházig (egy két utazásra alkalmas villamos jegy ára öt lej). A leszállas után menjen végig a Republicii utcán és fordúljon jobbra a Regina Maria Színház felé az utca végén.
Miután átkel a Körösőn a "Szent Lászlo" hídón (a város védőszentjének nevét viseli), eléri a Főteret (az Unirii tér). A város központi terét impozáns épületek szegélyezik; a Szent László-templom, a Fekete Sas palota, a Hold templom, a püspöki palota, hogy csak néhányat emlitsűnk. Ne hagyja ki a Fekete Sas palota folyosójának a megtekintését.
A Főtérről visszatérhet a vasútállomáshoz az 1R villamossal (negyedik megálló) vagy a 3N és a 4N villamossal Oloszigon keresztül (az út hosszabb ez utóbbi szakaszon).

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

Semmi túlzás nélkül, Nagyvárad központjában német, angol vagy olasz nyelven beszélnek szinte minden utcasarkon. A turisták jönnek, ha van mit látni!

De hogyan váltak lehetségesé ezek az igazi épitészeti csodák?
A Hotnews.ro portálnak, 2016 augusztusában adott interjúban Ilie Bolojan polgármester magyarázza:
"A műemlék jellegű épületek a történelmi műemlékeket vedő törvény hatásköre alá tartoznak, és erre a kategóriára a polgármesteri hivatalok adhatnak visszafizetendő vagy vissza nem térítendő hiteleket. Mi a 80%-os mértékben visszatérítendő hitelek mellet döntöttünk. A városháza fedezi a költségek 20% -át, nevezetesen a műszaki projekt költségeit és a helyszíni munkatelep vezetését, annak érdekében hogy biztosítsák a minőségi munkát. Az ember hajlamos a felületes munkák felé, a kisebb költségek érdekében.
Emellett, ha felújítják az épületeiket, a tulajdonosok adómentességet élveznek 5 évig"


Érdemes elolvasni a témával kapcsolatos teljes esettanulmányt a Hotnews.ro portálon a következő címen:
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21199236-studiu-caz-solutie-gasit-primaria-oradea-pentru-repara-cladirile-darapanate-din-centrul-istoric-scutiri-taxe-credite-fara-dobanda-versus-supraimpozitare-pentru-cine-nu-respecta-legea.htm

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad


Nagyvárad történelmi központjában lévő épületek kora hasonló az aradiakéhoz, a 100 évet meghaladják; a jogi keret ugyanaz és a városok viszonylag hasonló méretűek: Arad - 179 045 lakos és Nagyvárad - 222 736 lakos volt 2016. január 1-jén a Nemzeti Statisztikai Intézet adatai alapján (www.insse.ro).

A következtetéseket vonja le az olvasó.

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad

arad nagyvarad