Történelmi esemény Arad kulturális életében: újra az Aradi Művészeti Múzeumban Feszty Árpád triptichonja!


Feszty Árpád Firenzében festette a Krisztus temetését, amelyet 1903-ban Budapesten állított ki, majd nemzetközi körútra indított. A Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor került Aradra a budapesti Szépművészeti Múzeum letétjeként; akkor körülbelül 150 képet hoztak Budapestről, és abból nyílt meg az első kiállítás az intézményben. Az 1918-as Egyesülés után számos műkincs az új országban maradt. A Krisztus temetése az 1950-es évek végéig volt látható Aradon, azután letakarták, végül 1962-ben a raktárba száműzte a bibliai témájú képet a kommunista hatalom – aki addig nem látta, azóta nem is láthatta sehol.

Feszti Arpad Aradon

Feszti Arpad Aradon 2

Feszti Arpad Aradon 3

A több mint ötven négyzetméteres műalkotás három részből áll: az első Jézus kereszthalálát ábrázolja, a másodikon – ami a leghosszabb, mintegy hét méter – a temetési menet látható, míg a harmadikon a sír, a földre borulva imádkozó Máriával. A Kölcsey Egyesület 2016 márciusában jelentette be, hogy kezdeményezik a hármaskép mint az egyik legejelentősebb aradi műkincs újbóli kiállítását. Ez szerencsére mind a város, mind a múzeum, mind a megyei önkormányzat vezetőinél fogadókészségre talált, és szinte napra pontosan egy évvel az indítvány után, több mint negyven év szünet elteltével, 2017 márciusában lekerült a csévékről a triptichon. A triptichon restaurálását Nagyszebenben végezték el és 2018 október 26-án visszakerült Aradra, hamarosan a nagyközönség is megtekintheti.


Aradi Muveszeti Muzeum

Aradi Muveszeti Muzeum Feszti Arpad

2019 tavaszán teszik újra közkinccsé a festményt, addig a már felújított Kutúrpalota második emeletén rendeznek be a 14 méter hosszú és 3,5-4 méter magas alkotás befogadására alkalmas kiállítótermet. A megyei tanács szeptemberben jelentős támogatást szavazzot meg a helyiség villanyhálózatának kialakítására, fűtésére-hűtésére, és teljes rendbetételére.

Feszti Arpad triptichon Arad

Feszti Arpad triptichon Aradon 2